Jämställdhet?

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1574116/Svarare-nu-an-forr-att-vara-pappa.html

Det är svårare nu att vara pappa än vad det någonsin varit. Ja, om man ska tro Kristianstadsbladet. Papporna måste nu inte bara tjäna pengar på jobbet utan de måste även uppfostra sina barn (!)
Jag vet inte vad jag riktigt ska tro när jag läser det. Vadå måste? Det är inget måste, det är en självklarhet. Det är klart att om mamman inte jobbar lika mycket som pappan så får hon ju större ansvar för barnen, men annars ser jag ingen som helst anledning till att det ska vara ojämt där. Och vi lever faktiskt i 2011 (snart 2012) tjejer HAR faktiskt jobb och det finns ingen anledning till att tjejen ska vara den som ska stanna hemma hela tiden (även om en undersökning, enligt kristianstadsbladet, visar att 50% hellre hade blivit hemmafruar, länge leve jämställdheten). Vad är det som säger att männen inte kan bli hemmamän (ja, jag vet inte hur man beskriver det bättre)?

Och det stör mig något fruktansvärt "Det är svårare att vara pappa nu". Hur tror dem att mammorna har haft det? Det ÄR inte lätt att vara förälder och det ska det inte vara heller. Men det är kanske värt det (nu säger jag kanske för att jag själv inte är förälder, men om jag hade varit det hade jag sagt att det självklart är värt det). Det är klart att det är upp till föräldrarna själva att bestämma hur dem vill dela upp det hela, men att dela upp det via vilket kön man tillhör tycker jag är idioti. Jag förstår inte riktigt hur man tänker (och hur man rättfärdigar detta tänkande) när man påstår att det är kvinnans roll att ta hand om barnen och hemmet. Ni är två personer som bor där (två vuxna) ni har lika mycket ansvar och vi lever inte längre på 50-talet. Det som står i sambolagen är att båda har samma ansvar och skyldigheter inför hushållsarbetet.

Om människor verkligen vill förändras, varför gör man inte då det? Tjejer och killar ÄR olika, inget snack om saken. Men att tjejer ska vara det svagare könet är det dummaste jag har hört. När jag var yngre var jag ofta i slagsmål med killar och jag vann dem allihop. Och mentalt svagare? Inte en chans. Vi är olika på olika plan. Visst generellt sett är killar starkare och har lättare för att bygga muskler, men det gör dem inte värda mer. Vi är alla värda exakt lika mycket oavsett vilka kvalitéer vi har. Men att ta hand om, uppfostra sitt barn och se till att man är där för det, det krävs varken muskler eller styrka. Bara mental styrka, och det har båda könen.

Jag hade kunnat fortsatt i all evighet, men jag känner att jag måste begränsa mig lite. Det jag vill ha sagt är att varför tänker man inte lite annorlunda? Varför ska pappor bli applåderade så fort de tar sitt ansvar, medan det är en självklarhet att mammor ska göra det? Varför är det ingen som höjer ett ögonbryn när en pappa INTE tar sitt ansvar, men det blir världens kalabalik om en mamma INTE gör det?
Precis som med allting annat så startar jämställdhet med en själv. Vad kan DU göra för att göra världen dina barn ska växa upp i lite bättre?

Bilden är givetvis skämtsamt menat. Hushållsarbete ska vara lika för alla.

Kommentarer

Populära inlägg