lite tankar om utseendefixering

Jag läste en väldigt bra blogg igår. Jag hittade den tack vare en kompis på facebook. Killen som skrev heter David Wong och inlägget heter "5 ways modern men are trained to hate women". Och nej, det handlar inte om någon "rabiat feminist" som hatar alla män och gör tjejerna till offer. Det är faktiskt en väldigt bra reflektion och det stämmer otroligt bra in på hur människor är och det där om att den där snygga tjejen är i alla affärer, det stämmer jävligt bra in på Kristianstad. Man måste vara sjukt attraktiv för att få ett jobb i affärer t.ex. i Kristianstad. Är du inte fotomodellsmaterial så kan du gå hem och lägga dig. Och just det här citatet nedan handlar inte bara om hur killar ser på tjejer, det handlar om hur alla ser på tjejer. Det är så sjukt att det är accepterat att det får vara så här. I dagens samhälle får man inte lov att vara ful (och vi har lärt oss sen innan att är man tjock eller helt enkelt inte passar in i pepparkaksformen då är man ful)! För då är man inget! Varför kan man inte få vara precis som man är utan att bli hatad? Man ser det ofta i chattar att om en inte så attraktiv tjej kommer in och vill prata med någon (precis som alla andra) så blir hon hatad för att hon helt enkelt inte är en potentiell sexpartner. Nej du, David, jag tror verkligen att du är "Onto something" här (ja men min engelska fungerar bättre än min svenska). Och vill ni läsa hela inlägget kan ni göra det här.




Yes, even in that setting, when judging a female for a position on the highest court in the land, our instinct is still to judge her suitability as a sex partner. It's the first thing we notice. And you could just write that off as a bunch of douches being shallow, but then you have to realize how all of society has conformed to this. Forget about objectification in the media or fashion industry -- go to a diner, they've got the pretty girl waiting tables. Go to a department store, they'll have a pretty girl selling you pants.
See, that's the difference. With men, there are some scenarios where it stops mattering how he looks. With women, it always matters. In a comedy movie, the male wacky sidekick can be the chubby Zach Galifianakis or the nearly deformed Steve Buscemi. But if the female wacky sidekick isn't attractive, like the overweight Melissa McCarthy in Bridesmaids, then every scene needs to be about how ugly and fat and mannish she is. That has to be the core of her character.


Jag ser detta fenomenet överallt. Allting handlar om presentation! Vi kan ta filmer/serier som exempel (precis som ovan). Jims värld! Jim är en inte så charmig, överviktig, lite smått sexistisk kille, men hans fru är "perfekt". Mike & Molly! Molly är en stor tjej, men hennes pojkvän måste helt enkelt vara större, för du ser aldrig någonsin en film eller serie där en vit tjej som är överviktig får en snygg muskulös man. Och anledningen till att jag säger vit, är för att Queen Latifa och Mo'Nique har faktiskt gjort en hel del filmer som är precis tvärtemot vad samhället "accepterar". I filmer får den inte så attraktiva killen alltid en riktigt snygg tjej, medan den inte så attraktiva tjejen får en riktigt ful kille! Varför? Varför kan det inte vara så att den fula tjejen får en snygg kille och den fula killen får en ful tjej, eller varför inte (och nu är vi ute på tunn is) låta den snygge huvudrollen (killen) få (enligt samhällets definition) en ful tjej(!)

Och som jag kortfattat skrev högre upp om att Kristianstads anställda (i t.ex. klädesaffärer) ser alla ut som fotomodeller. Det är inget fel med att råka se bra ut och få ett jobb. Men det ÄR fel när man baserar en anställning helt och hållet på vem som ser bäst ut. Jag har sett det hända (inga namn nämnda, inga ställen nämnda) och där tog man folks cv'n och skrattade åt dem, antingen åt vad de skrev eller hur de såg ut, och i stort sett kallade man bara attraktiva folk till intervjuer. Det sorgliga i detta är att det är verkligt. Det är inget påhitt, ingen dum film eller serie. Det är så vår verklighet ser ut! Alla ska se ut som barbiedockor i dagens samhälle och passar du inte in där, så har du helt enkelt ingen chans!

Och för er som tycker att jag borde ha skrivit om killar också. Visst, det förekommer diskriminering mot "fula" killar också, och det tycker jag är lika för jäkligt rent ut sagt. Men i grund och botten så är det mer accepterat av samhället att inte vara attraktiv som kille (för man kan ha andra kvaliteter som väger upp utseendet). Som tjej är detta inte accepterat! Och det är på tiden att vi tjejer (och killar) slutar acceptera att vi är ett smycke, en dekoration! 

Och med ful, menar jag samhällets definition av ful, inte vad jag personligen tycker eller dyl.
Mer kärlek åt folket och mindre hat :)

Kommentarer

  1. så himla bra sagt, kunde inte sagt det bättre själv, lustigt att vi skrev om utseendefixering båda två på samma dag... haha förberedde mitt inlägg innan idag och gjorde det tidsinställt :P så borde vara uppe nu :D kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg