Platå - ett rent helvete eller tid för reflektion.

Ni vet alla hur det känns. Vad ni än gör så vägrar vågen att röra på sig. +- 0  flera veckor i sträck eller t.o.m. viktuppgång. Det är ofta nu de flesta ger upp. För det fungerar ju ändå inte. Många ger sig vid första platån, andra håller sig genom flera platåer innan de ger upp. Men det är ändå bevisat att det är när man kommer till en platå som man ger upp.

Det är alltså inte ni som inte kan gå ner i vikt och det är inte heller något ni gör fel! Er kropp har helt enkelt vant sig vid träningen och maten. Man blir bekväm. Det kan givetvis finnas andra orsaker också. Ska man då ge upp när man kommit så långt? Eller är det nu man ska kämpa på ännu mer?

Man ska givetvis aldrig ge upp! Det är okej att hamna i en platå. Det händer förr eller senare. Man kan inte bara gå ner i vikt och tro att det kommer att gå smidigt. Troligtvis kommer din vikt att vara lite av en bergochdalbana, då din kropp är bekväm med den vikt du har. Den vill absolut inte släppa den ifrån sig. Och det är förståeligt. Vad man måste göra är att chocka kroppen.

Du kan t.ex. testa en ny träningsform. Varför inte dans? Eller köra en timme på gymmet om du inte vanligtvis gör det. Eller byt till något annat. Byt ut något du äter till något annat. Brukar du äta flingor till frukost. Byt ut det till fiberhavregrynsgröt eller om du brukar äta äpplen, så byt ut det mot päron. Vad som helst funkar, så får kroppen att tänka om lite. Räknar man kalorier så kan man testa att dra ner lite på dem, om man nu känner att man inte redan äter tillräckligt lite.

I värsta fall kan man fortsätta precis som man gör just nu och vänta ut platån. Du kommer att se siffror igen, bra siffror. Men det kanske dröjer ett tag. Håll ut! Det blir bättre!

Det kan också vara all idé att reflektera över hur långt du har kommit. Vill du gå ner 30 kilo och "bara" gått ner 3 kilo? Tänk då att du redan kommit 10% av din viktresa. Och 3 kilo är inte "bara" 3 kilo. Det är 3 stycken 1-literförpackningar med mjölk eller 15 stycken 200 grams-choklad med marabou! Oavsett hur lite du tycker att du har gått ner så är varje liten förlust av vikt en vinst!


Kommentarer

Populära inlägg