Net cals

Man kanske kallar det nettokalorier på svenska. Men vi kör med net cals. för det är enklare så för min del. Annars blir jag förvirrad.

Vad är då Net cals? Jo, det är antalet kalorier din kropp gör av med utan att du gör någon träning. Det finns ett smått komplicerat, men överkomligt, sätt att räkna ut hur många din kropp gör av med. Jag länkar den här för er som är intresserade. Nu kan ju den här sidan räkna ut det år er, men det är ganska trevligt att försöka på det själva. Dessutom kan den här sidan visa vad du behöver för att gå upp i vikt, för er som kämpar med vikten åt det hållet!

Tillbaka till Net Cals. Detta är något jag inte skänkt någon tanke åt förut eftersom jag inte hade en aning om hur det hela fungerade. Säg att din kropp bränner 1700 kalorier per dygn utan att du gör mer än att laga mat, diska och går ut och hämtar posten. Vill du då gå ner 500 gram i veckan (vilket är ganska rimligt) behöver du bränna 3500 kalorier på en vecka, vilket blir 500 kalorier om dagen (1 kilo = 7000 brända kalorier.).

Då har du tre val. 

1) Dra ner din kost med 500 kalorier till 1200 (vilket är ganska tufft, 1200 är mycket lite). 

2) Äta som vanligt, men bränna 500 kalorier varje dag genom träning (inte omöjligt, men tufft). 

3) Dra ner lite på dina kalorier och träna något varje dag (detta är ju den allra bästa)

Vitknedgång är, förutom ett grymt åtagande, enkel matematik. Nu är inte detta svart på vitt eftersom man inte bara kan äta t.ex. 1500 kalorier och vad som helst. Din kropp behöver nyttiga ämnen för att fungera och även vatten, men mer om detta i nästa blogg, som då kommer att handla om kost.

Väljer du att dra ner på dina kalorier till 1500, då har du 200 kalorier "över" som då blir till net cals. Vill du komma upp i -500 i net cals måste du då alltså göra någon form av aktivitet som bränner 300 kalorier. Säg Aerobics in 40 minuter. Det är inte svårare än så. Men man orkar ju inte med aerobics varje dag. Promenader är en ypperlig form av motion som inte är för jobbig, men som ändå bränner nödvändiga kalorier. Gå ut och gå 40-50 minuter minst varje dag. Är det för jobbigt, dela upp det i två. 20-25 minuter på morgonen, 20-25 minuter på eftermiddagen. Detta kan alla göra, oavsett vad.

Men det viktigaste är ändå att inse att nu är det nog. Nu tänker jag inte låta min kropp må dåligt längre. För när du väl börjar gå ner i vikt så kommer du att må så otroligt bra! Det är att börja som är svårt, det är svårare att fortsätta och det är allra svårast att hålla vikten nere. Men det är värt det.

Ett bra tips. Ta före- och efterbilder. Det finns ingenting som motiverar så mycket som en före-bild när du känner att ingenting fungerar som det ska. För du kommer att komma till en platå förr eller senare.

För att sammanfatta det hela. Net cals är alltså kalorierna som din kropp bränner på ett dygn utan att du gör något ansträngande. Och äter du då så blir net cals mindre, men tränar du så får du mer net cals. Du måste alltså inte bränna 1000 kalorier om dagen för att gå ner i vikt om du väljer att äta rätt och äta smart!

Lycka till!


Kommentarer

Populära inlägg